torsdag 7 augusti 2014

Ny båt: Ryds 425R


Har sneglat efter en ny båt ett tag nu, har inte varit riktigt nöjd med min Terhi 440 då den framförallt inte planar och härom dagen slog jag till - det blev en Ryds 425R från -97. Drömmen hade naturligtvis varit en amerikansk aluminiumbåt men när börsen är begränsad får man hålla sig till begagnat. Jag är dock oerhört nöjd med mitt köp. 


Har ikväll testkört den med min 15 hk och den funkar kanon, det tar inte många sekunder innan den planar och jag ser verkligen fram emot att inte vara sist ut på nästa års vertikalträffar. Verkar dessutom spåra riktigt fint vilket förhoppningsvis gör det lättare att parkera den över fina gös-ekon.


Den är förvisso både kortare och smalare än Terhin men som sagt, ska bli jäkligt skönt att kunna ta mig fram lite fortare. Under hösten kommer jag att bygga kast- och sovdäck (vill ju fortfarande kunna övernatta på sjön), splashguards, montera hållare för givare och ekolod samt lite annat smått och gott. Kommer att lägga ut lite bilder på bygget allt eftersom.Tar med mycket erfarenheter från mitt hemmabygge med Terhin och jag är övertygad om att denna båt kommer ge mig fina stunder på sjön. Förhoppningsvis underlättar den även fisket och jag ser med tillförsikt fram emot höstens bataljer på sjön.


Tack för den här tiden gamle vän, tillsammans lyckades vi tillslut fånga en bättre gös på nästan 9 kg. Nya ägaren Fredrik Huttunen kommer att använda dig som stationär hemmabåt, hoppas att du ger honom lika fina minnen och lärdomar som du gett mig! 
  


4 kommentarer:

 1. Hej, hade du en 15Hp motor på Terhi 440 och den ville inte plana?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det stämmer. Gick inte ens med trimplan.

   Radera
  2. Ok, tack för info, då vet jag att det inte är någon ide att byta till 15hp som jag funderat på. Frågan är om det är vettigt att pröva ännu större typ 20hp, tillverkaren rekommenderar max 10hp och skrovformen är nog inte gjord för att plana.

   Radera
  3. Jag skulle inte tro det, skrovet verkar inte gjort för att plana. Lägg hellre pengarna på en annan båt. :-)

   Radera