fredag 22 augusti 2014

Fas 1 klar på båten.

De tre senaste kvällarna har jag spenderat i garaget och byggt på båten och med tanke på att jag bara kommit upp i 9 timmars arbetstid så är jag nöjd med resultatet så här långt. Förvisso, jobbar man snabbt så blir det inte alltid så noggrant men det kommer att duga mer än väl för mitt fiske och mina behov. På söndag kommer jag att köra ett kortare fiskepass för att testa så att allt fungerar innan jag går vidare med Fas 2 och på det hela får den redo inför höstens fiske.

Båten är dock långtifrån klar och kommande bygge, Fas 2 innehåller bl. a Splashguards, förlängning av durk (så att mina 200 cm får plats att sova i den), batterihållare, lås, mm samt diverse fästen för mätsticka, åror, håv, mm. Mer om det längre fram, här kommer lite bilder på bygget så här långt.


Till skillnad från förra båten så kommer ekolodet tyvärr inte längre att vara portabelt. Dock så vill jag kunna ta med mig de mest vitala delarna hem mellan fiskapassen. För några år sen såg jag att någon på Facebook hade använd ett fäste från en spöhållare till lodet och den konstruktionen gillade jag skarpt. Tror den kommer att bli kanon även för mig, det är i alla fall väldigt enkelt och smidigt att klicka i och ur ekolodsskärmen nu.


Ekolodet och spöhållarfästet sitter på grabbräcket som jag monterat dit, där har jag även fäst givarstången med hjälp av en cykel-styrstam från Biltema. Skruvarna som spänner den svarta givarstången (från Minn Kota) är, efter fotot togs, utbytta till skruvar med handtag vilket gör att jag enkelt och snabbt kan hissa givarstången rakt upp istället för att vrida hela ekipaget upp/in i båten.    


Golvet och stödet under kastdäcket börjar ta form med hjälp av tryckimpregnerat material från Byggmax. Reglarna är 45x45. 


Trallen är på plats. Ja, jag kunde sågat till det mycket snyggare längs kanterna men då detta inte kommer att synas eller har någon större funktion så lät jag det vara kantigt. Trallen enda syfte är ju att regnvatten ska rinna under så att saker och ting står torrt. Stödet för skivan/kastdäcket börjar med att bli klart, det viktiga här är ju att inget sitter löst och skramlar när man kör samt att det tål mina ”lätta” 112 kg.   


Brorsan tittade förbi med sin sticksåg och hjälpte mig att såga ut själva skivan till kastdäcket. Den gröna mallen ligger på golvet och min rekommendation är att alltid använda en mall innan man sätter sågen i formplywooden.  


Skivan är klar och den är medvetet lite för liten då mattan, som går över kanterna med ska få plats.


Fäster mattan. Förra gången, på förra båten häftade jag fast mattan med häftpistol och jag upplevde att den lossnade lite väl enkelt efter en säsong. Denna gång använder jag mig därför av skruv och bricka. Återigen, det ser inte särskilt snyggt ut men det sitter hårt och förhoppningsvis håller det mer än en säsong.  


Mattan är på plats. Den ”lyfter” något men med tiden kommer den att forma sig efter skivan och jag ser i nuläget ingen anledning i att limma eller skruva på ovansidan.


Med kastdäcket på plats så har jag tre torra förvaringsutrymmen, två små och ett stort. Vidare ska luckan utrustas med hållare (gasfjäder) och fästen för hänglås. 


Golvet, som även det är gjort av formplywood fick även det matta. Mattan satte jag fast längst in, under mittdurken i den tryckimpregnerade trallen och tack vare formplywoodens tyngd och att allt sitter ihop som en enhet så behöver jag inte fästa den på något sätt i botten på båten. Det kommer inte att kunna röra på sig men för säkerhetsskull så satte jag även gummistoppers undertill vilket gör att det inte glider mot båtens botten. Sista delen längst akterut går att lyfta vilket gör att jag enkelt kommer åt bottenpluggen när vatten finns i båten och den behöver tömmas.


Under mittdurken satte jag även en 45x45 regel under mattan vilket gör att jag t e x kan ha en plastlåda eller något annat därunder utan att det glider fram när man gasar på eller när man trailar upp/ner båten. Ska som sagt bli spännande att testa den på söndag. Fortsättning följer…

Nästa helg väntar Jakt och Fiskemässan på Bosjökloster, ska som vanligt bli spännande att se om de utökat fiskeavdelningen. Tycker nog att det varit lite väl mycket mat och jakt de senaste åren…

Skitfiske på er alla som ska ut och fiska i helgen!!

4 kommentarer:

 1. Hej Kalle!
  Var har du fått tag i skruvarna med handtag till givarfästet?
  /Tommy

  SvaraRadera
 2. Hej Tommy,

  Jag tog skruvarna från mitt gamla Minnkota fäste, hade tur det var samma mått.
  Tror nog att de även går att finna i välsorterade skruvbutiker, t ex här:
  http://www.mynewsdesk.com/se/industrilas/images/handtag-vred-och-rattar-sid-2-360-45988

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Superfint bygge.
  Jag har själv införskaffat mig en 425R som jag skall fiskeanpassa.
  Vad för Formplywood använde du till kastdäcket?
  Samt, har du några bra bilder på den färdiga konstruktionen av hela båten? Alla idéer vore toppen!

  Mvh
  Hampus

  SvaraRadera
 4. Hampus, mejla mig på betesboxen@gmail.com så kan jag skicka lite bilder den vägen. :-)

  SvaraRadera