måndag 10 mars 2014

Betesboxen intervjuar Fiskekompaniets Calle Larsson

Betesbox? Vad tänker du på när du hör ordet betesbox? Minns du kanske din första betesbox? Alla fiskare har en, vissa har flera och några har massor av dem. Jag har själv ett 10-tal som jag använder regelbudet och jag gillar att sortera, fixa och pilla med dem. Jag gillar även att titta i andras betesboxar. Att diskutera drag, beten, prylar och tänk är alltid kul! Men hur har andra det? Dom som kan fiska? Det finns flertalet duktiga sportfiskare som jag följer och inspireras av och jag har ofta undrat, hur ser deras betesboxar ut? Eftersom jag är rätt dålig på att gissa så kom jag fram till att det är bättre att jag frågar dem. Trevligt nog så svarade flertalet av dem och deras svar kommer jag regelbundet, fram tills Sportfiskemässan i mars, att presentera här på Betesboxen i intervjuserien ”Betesboxen Intervjuar”.

Nummer 8 i intervjuserien är Fiskekompaniets Calle Larsson. Det som imponerar på mig är att han, trots hans relativit unga ålder (född 88) har hunnit med så otroligt mycket. Förutom att han redan har en egen fiskebutik så har även skaffat sig erfarenheter och fångster på sitt samvete som många kämpar för att få under en livstid. För mig är han även känd som en metespecialist. Efter två säsonger har jag t ex fortfarande inte lyckats ta den där storbraxen i Rögle Dammar. Calle å andra sidan verkar utan större ansträngning kunna dra dasslock efter dasslock efter dasslock. Mycket imponerande! Klart som korvspad att jag var nyfiken på hans betesboxar!


FAKTA
NAMN: Calle Larsson    
BOR: Södra Sandby
YRKE: Ägare av Fiskekompaniet i Lund
FISKAT SEN: 6 år
BLOGG/HEMSIDA: www.fiskekompaniet.se
SPONSOR/TEAM: Swedish bait mechanics & Fiskekompaniet

Minns du när du fiskade för 1:a gången?
-       Yes, minns första gången, Mamma tog ut mig till Rögle dammar för att meta i damm 3 och efter det fastna jag.

Vilket var Nappet med stor N som gjorde att du visste att du var fast i fisket?
-       Tror faktiskt det var min första gädda som jag fick i Kävlingeån uppe vid Flyinge ihop med min kusin.

Ungefär när förstod du att sportfisket skulle bli en viktigare del av livet än du trodde?
-       Det börja väldigt tidigt, redan i års kurs 3 börja jag binda flugor istället för att ha andra lektioner som t ex trädslöjd. Och den dagen jag gick ut 6:an bestämde jag mig för att jag skulle gå uppe på naturbruksgymnasiet i Osby

Ditt allra bästa fiskeminne?
-       Finns många minnen som har satt sina spår under åren, Första som kommer upp är min och Johan Emmertz sjuka karpnatt i klubbdammen där vi landa flera stora fiskar med vars en topp över 20kg

Vad har du för anknytning och relation till sportfisket idag?
-       Har jobbat inom Sportfiske branschen nu i hela mitt vuxna liv så man kan säga att allt kretsar runt det, För ett år sen så köpte jag och två kompanjoner loss butiken inne i Lund och det var faktiskt här jag hade min första praktik redan i års kurs 6!

Inom sportfisket, vad är du stoltast över?
-       Svår fråga, Jag blir alltid otroligt stolt när man hjälpt en liten kille/tjej i butiken med deras första utrustning och när de kommer in någon dag efter och lyser upp och säger att de fångat sina första fiskar!

Hur ofta fiskar du?
-       Försöker komma ut varje ledig stund, tyvärr har första året i butiken varit i full fart men annars blir det runt 3-5 dagar i veckan. För det mesta är det innan eller efter jobb pass!

Vilken art fiskar du helst?
-       Fiskar helts alla arter, men vissa åter kommer jag alltid till och senaste åren har det varit Braxen, multe, abborre och karp.

Någon favoritfiskemetod?
-       Helt klart botten mete!

Minns du din första betesbox/fiskeväska? Beskriv den gärna.
-       Yes, minns den klart och tydligt kan kanske tillomed ligga hos mormor än, Det var morfars gamla blåa matlåda som jag tog över.

Jag tycker det ser väldigt organiserat ut, inget kaos här inte!

Har du någon särskild ordning i dina betesboxar idag? Beskriv gärna hur du sorterar.
-       Yesbox, har en låda nästan till varje sort fiske, lätt när man fiskar korta pass att bara gå rätt in och ta den lådan som passar dagens fiske

Om någon annan tittade i dina betesboxar, hur tror du att de skulle beskriva dem?
-       Organiserat kaos har jag hört för!

Vilket märke på boxarna kör du med? Något favoritmärke?
-       Just nu kör jag på Fox lådor till metet eller Nashväskor, Till jerk och spinn andvänder jag en stor box från K-Don.

Packar du nya ihop boxarna inför varje fisketur eller har du alltid ”färdigpackat”?
-       Nope, de är nästan alltid färdigpackade

När det gäller innehållet i betesboxen, vad anser du vara viktigast, kvalitet eller kvantitet? Motivera gärna.
-       Kvalitet!! Jag är extremt noga med mina krokar till exempel, är jag i en sten så är det bara att byta tänker inte missa en drömfisk på grund av snålhet eller lathet!


Det märks att Calle älskar att bottenmeta! 

Har du ”bredd” på betena i boxarna och är redo för olika fiskemetoder eller är det bara beten som matchar fiskemetoden för dagen som du tar med dig ut?
-       I t ex bottensmetelådan har jag alltid med något flöte och det skulle bli läge för det annars brukar jag sortera upp till olika metoder också!

Finns det något drag/bete i din box som du tror extra mycket på, som du litar på och som du alltid har med dig?
-       Inom spinnfisket till gädda så är det just nu Svartzonkers prylar, har aldrig haft så bra fiske i Blekinge efter att jag börja köra hans prylar! Och inom metet så är det bete från SBM.

Vad skulle du vilja fiska som du ännu inte fiskat?
-       Oj, svår fråga, men mal i Ebro eller rooster i panama!

Någon särskild art eller target fish som gäckar dig?
-       Fisk över 20 kg utomlands, har åkt i många år nu både till Frankrike och Polen på jakt efter en stor karp men har stannat på precis över 18 kg, och i höstas var jag i Norge och där stanna med min största fisk på 18 kg!

Hur ska du göra för att fånga den fisken?
-       Det är bara att köra på, varje år vet jag att jag ska återkomma. Handlar ju tyvärr bara att lyckas kroka rätt fisk för jag fångar ju fisk varje gång jag är i Frankrike!

Vilket konstgjort bete tar du med till en öde ö? Varför det?
-       Måste bli fejkmask då, tror man kan fånga de flesta arterna på den!

Hur tror du att framtidens drag och beten kommer att se ut?
-       Och riktigt svårt, utvecklingen man ser just nu är att de blir mer naturtrogna!

Vilket råd skulle vilja ge till nästa generations fiskare?
-       Tro på dig själv! Testa nya vatten och lägg ner tid på att utforska det, finns många guldgruvor i vårt avlånga land!

Om det är någon som känner till Rögle Dammar så är det Calle!
Tidigt knäckte han koden till dammarna och han har bra koll på både karpen och braxen!


Tack Calle, för dina svar!
Vill ni veta mer om Calle och hans fiske så föreslår jag att ni hälsar på i hans fiskebutik ”Fiskekompaniet” i Lund. Calle och hans vänners fiske går även att följa via hans butiks hemsida och deras blogg: http://blogg.fiskekompaniet.com/


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar