söndag 2 mars 2014

Betesboxen intervjuar: Henrik ”Fishing in Sweden” Olsson.

Betesbox? Vad tänker du på när du hör ordet betesbox? Minns du kanske din första betesbox? Alla fiskare har en, vissa har flera och några har massor av dem. Jag har själv ett 10-tal som jag använder regelbudet och jag gillar att sortera, fixa och pilla med dem. Jag gillar även att titta i andras betesboxar. Att diskutera drag, beten, prylar och tänk är alltid kul! Men hur har andra det? Dom som kan fiska? Det finns flertalet duktiga sportfiskare som jag följer och inspireras av och jag har ofta undrat, hur ser deras betesboxar ut? Eftersom jag är rätt dålig på att gissa så kom jag fram till att det är bättre att jag frågar dem. Trevligt nog så svarade flertalet av dem och deras svar kommer jag regelbundet, fram tills Sportfiskemässan i mars, att presentera här på Betesboxen i intervjuserien ”Betesboxen Intervjuar”. 

Lucky number seven i intervjuserien är en ambitiös och driven kille med namnet Henrik Olsson. De flesta sportfiskare drömmer om att få arbeta med sportfiske på heltid. Det är sannerligen inte lätt att lyckas med den drömmen men Henrik verkar ha fått ihop ett fungerande fiskepussel som gör att han kan syssla med fiske på heltid. Mycket inspirerande! Att han dessutom är en jäkel på att fånga fisk, både till sig själv och till sina gäster gör inte saken sämre! Inte konstigt att man är nyfiken på hur han resonerar kring beten och betesboxar!



FAKTA OM DIG
NAMN: Henrik Olsson
BOR: Aneby
YRKE: Limnolog, sportfiskeguide + lite av varje kopplat till fiske.
FISKAT SEN: Mitten av -80 talet
BLOGG/HEMSIDA: www.fishing-in-sweden.com
SPONSOR/TEAM: Westin och Westgear Alumacraft

Minns du när du fiskade för 1:a gången?
- Minns inte alls den första gången jag fiskade men mitt första tydliga fiskeminne är från när jag var 5 år då jag tappade min allra första gädda vid båten. Det var en 50 cm best som tagit min spinnare vid dragrodd med min far. Känslan jag kände då är exakt densamma idag då man bränner en fin fisk.

Vilket var Nappet med stor N som gjorde att du visste att du var fast i fisket? 
- Var aldrig ett specifikt napp som gjorde att jag blev fast, fisket som helhet med allt vad det innebär passade ett rastlöst barn som mig perfekt.

Ungefär när förstod du att sportfisket skulle bli en viktigare del av livet än du trodde?
- Kan inte minnas någon tid då jag inte trott att det alltid skulle vara en central del av livet. När man väl kom igång i tidiga år rullade det snabbt vidare på ett självklart vis.  Dock har mitt fiske nu nått en ny nivå och blivit något mer i och med mitt arbete samt sponsringen från Westin. Tidigare var jag en dåldis som fiskade mycket själv och som inte ens var med på Facebook.

Ditt allra bästa fiskeminne?
- Svår fråga. Väljer nog mitt samlade minne av många långa sommarlov då jag bodde med min mormor i hennes sommarstuga. Först metade jag från bryggan men när jag var bara 8 år fick jag min första båt i den stora sjön intill (fattar inte vad mina föräldrar tänkte). Först rodde jag men redan året därpå satt det en 5 hästars Mercury på båten och hela sjösystemet kunde utforskas. Jag fiskade gädda och abborre i stort sett varje dag under många somrar fram tills nån gång i mitten av tonåren. Snacka om total frihet, då på den tiden när inte ens mobiltelefoner fanns.  

Vad har du för anknytning och relation till sportfisket idag?
- Jag driver min egen firma inom vilken jag utöver min än så länge primära verksamhet som limnolog, även arbetar med sportfisketurism på olika vis samt guidar efter gädda, gös, röding och abborre. Guidningarna var från början mest menat som ett spännande komplement att växa långsamt med, men sedan jag gjort gemensam sak med min vän Michael genom att starta varumärket Fishing in Sweden, har det hela fort blivit allvar och vuxit rejält. Vi säljer kompletta sportfiskesemestrar till utländska kunder och siktar nu högt på flera plan inom sportfisketurismen i Sverige. På senare tid har jag även anlitats som konsult inom flera projekt direkt kopplade till hållbart sportfiske och turism. Ytterligare involverad i sportfiske Sverige blev jag när Jörgen ringde och frågade om jag ville bli del av Westins team för 2014. Skillnaden mellan min hobby och vardag är därmed mycket liten idag.

Inom sportfisket, vad är du stoltast över?
- Varumärket Fishing in Sweden samt att vara medlem i Team Westin 2014.

Hur ofta fiskar du?
- Det varierar mycket men det blir runt 120 pass, korta och långa på ett år.

Vilken art fiskar du helst? 
- På senare år har jag fokuserat mest på gädda, gös, och röding men egentligen fiskar jag lika gärna efter t ex färna, sarv eller sutare. Jag skulle aldrig kunna välja bara en art som favorit.

Någon favoritfiskemetod?
- Precis som med arterna varierar det vilken metod jag helst använder. På senare år har dock mest tid vigts åt vertikalfisket och då särskilt det pelagiska. Metoden har likt ingen annan blivit en riktig ”eye opener” för vad som sker under ytan. Aldrig tidigare har en enskild metod gett mig så många insikter och viktiga erfarenheter att omsätta inom allt mitt fiske.


Henrik med blicken på lodet i jakt på bussar och bananer

Minns du din första betesbox/fiskeväska? Beskriv den gärna.
- Jag kommer inte ihåg min allra första men jag minns väl en svart Plano Phanthom som jag lyckades tjata mig till i julklapp eller födelsedagspresent. Den var alldeles för stor för min då ganska blygsamma samling beten så jag hade alltid problem med att fylla den, men den var perfekt att sitta på i båten för att komma upp lite högre.

Har du någon särskild ordning i dina betesboxar idag? Beskriv gärna hur du sorterar.
- Inga konstigheter alls... mest likt – tillsammans, minst likt – i olika boxar.

Om någon annan tittade i dina betesboxar, hur tror du att de skulle beskriva dem?
- Inte en aning.. Beror på vem som tittar och när.

Vilket märke på boxarna kör du med? Något favoritmärke? 
- Inget favoritmärke, så länge de har standardmåtten av en Plano 3700 el 3730 och inte går sönder spelar det ingen roll.

Packar du nya ihop boxarna inför varje fisketur eller har du alltid ”färdigpackat”?
- Tiden finns oftast inte till att arrangera boxar från scratch inför varje tur, även att det händer ibland. Varje metod har sina boxar som alltid är laddade. Under en dag på sjön går dock den naturliga successionsordningen från ordning till kaos, så kvällen före varje tur görs en översyn av vad som behövs kompletteras eller bytas ut i resp. box. 


Henrik är en skicklig vertikalfiskare!
När det gäller innehållet i betesboxen, vad anser du vara viktigast, kvalitet eller kvantitet? 
- Självklart kvalitet! Helt meningslöst att ha med massor med olika beten som man inte har riktig koll på, man tappar då lätt fokus och den viktiga tron i fisket. Allt som väl hamnar i mina lådor måste jag känna förtroende för, inga undantag. Generellt föredrar jag att ha med ett ganska avskalat urval som domineras av väl beprövade beten i ett fåtal olika väl beprövade färger och storlekar, alltid flera ex av samma (oavsett vad som ska fiskas). Dock provar jag gärna något nytt vid varje fisketillfälle men då oftast enligt en förutbestämd plan.  

Har du ”bredd” på betena i boxarna och är redo för olika fiskemetoder eller är det bara beten som matchar fiskemetoden för dagen som du tar med dig ut?
- Bara beten som matchar metoden. Det händer dock att jag vill hålla det öppet vilken metod eller art som skall köras men då har jag med två specialiserade utrustningar.

Finns det något drag/bete i din box som du tror extra mycket på, som du litar på och som du alltid har med dig?
- Om det är gös på pelagiskt vert. som gäller, finns alltid 3st Westin Twin Teez 8' i färgen Head hunter riggade o klara i boxen. Fiskar jag gädda sker det aldrig utan ett par Westin Jätte 19 och 23cm.

Vad skulle du vilja fiska som du ännu inte fiskat? 
- Hmm… Musky, Nilabborre, Murray cod och Kanadaröding är några jag är sugen på.

Någon särskild art eller target fish som gäckar dig?
- Nej ingen särskild, det största tänkbara inom det jag för tillfället fiskar gäckar mig alltid.

Hur ska du göra för att fånga den fisken?
- Fortsätta fiska.

Vilket konstgjort bete tar du med till en öde ö? Varför det?
- Det ska ju vara nått riktigt hållbart, så ett skeddrag kanske.

Hur tror du att framtidens drag och beten kommer att se ut?
- Jättesvår fråga, finns ju så sjukt mycket beten som det är idag. Antar att inget kommer försvinna och trenden med mjuka beten kommer nog hålla i sig ett tag till. Nya tekniker för att producera superrealistiska beten lär vi nog se mer av.

Vilket råd skulle vilja ge till nästa generations fiskare?
- Prova så många metoder och arter som möjligt! Att vara bred i fiskesinnet ger bara fördelar om man sedan väljer att specialiserar sig. Gå med i en fiskeklubb och skaffa många, gärna äldre fiskekompisar som har körkort och som kan visa olika fiskesätt. Sug åt dig av alla tips men gör din egen tolkning av allt. Lär dig hur man hanterar fisken vid C&R och vårda dina vatten.


Henrik med sonen Vilgot, snart 6 år och nästa generations sportfiskare.
Äpplet verkar onekligen inte falla långt från trädet!
Tack Henrik för dina svar! 
Vill ni följa Henrik och hans fiske så klicka in er på www.fishing-in-sweden.com






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar