lördag 30 november 2013

Knäckt...

Idag var jag ute och körde pelagiskt fiske på de djupare partierna i Sövde. En trög dag men tillslut dyker det upp från ingenstans, drömekot! Jag släpper, det är en fet banan som efter ett par knyckar stiger upp och sakta suger i sig jiggen. Mothugg! TUNG fisk i andra änden. Två tunga gung, gung, sen pang! Spöet knäcks. Det knäcks! Slaklina. Allt tog ungefär två sekunder sen var fisken borta. Jag vrålar ut ett stor NEEEEEJJJJJ! över sjön. Fattades bara! Ett knäckt spö. Fisken var stor och det kunde mycket väl vara ett nytt PB. Jag är knäckt. Precis som spöet. Vill nästan bara ge upp, vilket satans år jag haft…

Nedstämd tittar jag förtvivlat på spötoppen som hänger på jiggen... 

Låt mig sammanfatta detta underbara fiskeår. I våras var jag nära att sjunka igenom isen och fick springandes fly med fiskesakerna släpandes efter mig då vattnet snabbt forsade upp ur alla mina borrade hål. Sen kom våren och jag körde fast bilen, hela vägen ner till bottenplattan. Dessutom tappade jag båtnycklarna i gräset. Jag har sen varit på väg att sjunka med en båt på 17 meters djup i Kösen. Båtmotorn la lägligt av på senaste vertikalträffen i Småland. Jag vid minst två tillfällen i år hamnat i ruggiga åskväder och tvingats fly från blixtarna. Vädret har ständigt varit emot mig. De dagar jag väl har haft tid och möjlighet att fiska så har det blåst. Eller regnat. Eller både ock! Jag har lagt tusentalskronor på bensin till Småland och Halland utan att kunna fiska ordentligt p g a vädret. Bompassen har varit extra många i år och det känns som att jag bara småfisk, små gäddor, små abborrar och små gösar. 

Det sägs att man ska förtjäna sin storfisk. Vetefan om jag inte kan se det på något annat sätt än att om det är någon som verkligen förtjänar en stor fisk så är det jag! Om det finns ett karmakonto så borde jag väl lätt kunna lösa in all min otur mot en fet monsterfisk. 

Dagen började annars bra då jag på första släppet tog en på 2 kg.
Jag fick totalt fyra gösar och två gäddor men vad hjälpe det...

Spöet, BFT Vertical Pelagio -60 gr höll verkligen inte måttet. Jag har fiskat hela mitt liv, haft en massa spön men har aldrig varit med om ett sådant enkelt brott. Även om fisken var stor så ska det väl hålla för ett vanligt mothugg, det är borde vara gjort för det i alla fall. Hoppas verkligen det bara var ett måndagsexemplar. I veckan åker jag till min lokala sportfiskehandlare och reklamerar det.

Knäckt spö, knäckt fiskare.  


4 kommentarer:

 1. Tråkigt! Råkade ju ut för samma sak på en av mina karpturer, riktigt jäkla tråkigt!
  Du förtjänar en stor fisk, vi tar den från isen! :-)

  SvaraRadera
 2. Verkar stämma det där att man ska förtjäna sin stora fisk. Jag var med om en fantastisk händelse där en gädda på över metern vid avkrokningen i båten lossnade och bet mig i benet med följd av 2 styng av läkare och ett offer av någon deciliter blod. Gäddan släpptes tillbaks i gott skick. Då sa kompisen att nu kommer du att få en stor fisk snart. 3 månader senare får jag äntligen en gädda över 12 kg. Så ett offer till fiskeguden eller till Murphy så kommer det något positivt tillbaks snart.

  SvaraRadera
 3. Ja, man får ju verkligen hoppas det! Är det kanske så att ärret på ditt ben påminner dig om hur lynnigt fisket kan vara? :-)

  SvaraRadera