fredag 12 juli 2013

Kösen - Bolmenån.

När man har en 19 månaders dotter tvingas man ofta planera in sina fiskepass dagar, ibland veckor i förväg. I onsdags var ett sådant pass, det skulle bli fiske i Kösen med gamle vapendragaren Chrisse, det var bokat flera dagar i förväg och vi var riktigt taggade. Det var bara en liten grej som kunde sätta käppar i hjulet för oss. Vädret. Föga förvånande - tycker nog att jag har en jäkla otur nuförtiden - blev det ett helvets skitväder just denna dag! Fasiken!  Vi gav det dock ett försök, vi ville ju inte lämna grundplanen men det var tyvärr lönlöst i sjön. Vi blev helt enkelt förpassade från Kösen in i skydd i Bolmenån av den nordliga vinden och dess halvmeterhöga vågor den skapade. Det blev riktigt, riktigt blött i båten, hela vägen in till underkläderna men väl inne i ån var det hyfsat vindstilla. Fiskemässigt så har vi dock aldrig lyckats får någon gös över 3 kilo i ån men vi var ju tvingade att göra det bästa möjliga av situationen.

Smått, smått, smått… De var dock väldigt glupska och högg mer  än gärna
på 18 centimeters jiggar. Jiggarna var nästan större än fiskarna!
Denna lilla babygös föll för en Fork Tail från Fox Rage i färgen Silver Pearl.

Vi bytte om till lite torrare kläder och satte i gång. Vi trollade och vertikalfiskade, både bottennära och pelagiskt, dels i åns djuphålor på ca 12 meter men även över de grundare partierna. Det var trögt, mycket trögt men tillslut lyckades vi hitta lite gös som stod bottennära på ca 5 meters djup. Det blev ett 10–tal fiskar och vi fick faktiskt uppleva en hyfsad huggperiod med några karatehugg även om det bara var smått som högg. De 20 milen hem var inte allt för roliga. Visst, vi hade fiskat, fått fisk och varit med om ett blåsigt, blött båtäventyr som vi sent kommer att glömma men jag börjar bli trött på att bara få smågösar! Nästa tur till småland sker om några veckor, datumen är redan satta och då blir det enbart pelagiskt fiske i dagarna två. Tro mig, jag är inte religiös men jag kommer att be tusen böner om att vädret inte ska fucka upp det för mig igen…!  

En lång, slank, vacker gös men det är ju de stora vi vill ha!!
Chrisse hade bäst fiske med en Fin-S, 10 cm i färgen Ice Shad.
  Efter den stormiga resan över sjön var vi genomblöta och tvungna att torka upp. Jag passade då på att köra lite klassisk barfotatrolling…
Lunchpaus i skogen. Bilden är från Instagram, följ gärna Betesboxen där med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar