måndag 17 juni 2013

Tips till Sövdesjön

Härrom dagen hade jag en kvinnlig fiskare vid namn Malin som hörde av sig. Hon har följt min blogg ett tag och frågade ödmjukt om jag kunde bjuda på några tips till vertikalfisket efter gös i Sövdesjön. Hon hade själv inte lyckats få någon gös där ännu men viljan fanns där. Jag skrev några rader till henne med ett par tips (se nedan). Dagen efter hörde hon av sig, glad och upprymd. Hon och hennes arbetskamrater hade på ett kvällsfiske lyckats få 4-5 gösar och tappat ungefär lika många. Dessutom hade det nappat nästan hela tiden! Mina tips hade fungerat!! Jag är lika glad som Malin, det är otroligt roligt att kunna bidra med tips som fungerar och jag har därför tänkt att jag skulle sprida dessa tips även till er läsare. Om där är något tips nedan som verkligen förändrar ert fiske i Sövde (eller någon annan sjö) så får ni hemskt gärna skriva några rader och berätta om det. Sånt gör mig glad!

Beställd från: http://www.spreadshirt.se/

I glädjeyran passade jag även på att beställa en hood från Spreadshirt. Kan verkligen slå ett slag för dessa, jag är nöjd med allt, tryck, kvalitet och leverans!

Sammanfattning, mina grundregler för bottennära vertikalfiske i Sövdesjön:

Hård botten A och O:
Leta inte efter fisk på ekolodet, leta efter hård botten stället. Även om du inte ser någon fisk på lodet, gösen ”ligger” ofta tätt intill botten, så finns gösen på dessa platser. Lägg ut en markör och fiska av området, det brukar löna sig i längden.

Fiska extremt sakta:
Enligt mig så du kan aldrig köra för sakta för gösen i Sövde och det är bättre att du står still än kör för fort. Hastigheten är även viktig vid dina mothugg, linan ska hänga rakt, vertikalt neråt från spötoppen. Du ska fiska rakt under båten och mothuggen ska göras, stenhårt rakt upp.

Färgval:
Vattnet är väldigt grumligt, sikten är ca 0.5 meter, gösen behöver därför mycket tid på sig och jag har lärt mig att lita på tre färger. Grönt mot lime hållet, olivfärgat och vita eller väldigt ljusa jiggar. Paddelstjärt eller raka jiggar spelar inte så stor roll. Rätt färg, låg fart och hård botten verkar vara viktigare än själva formen på jiggen. Jag har den senaste tiden även haft bra fiske med Snaxjiggar från Fox som är fulla med fiskkolja. Det kan vara så att dessa stinkande luktjiggar går så bra eftersom vattnet är grumligt. Nöt med dessa färger, de kommer att leverera tillslut!

Ekolodet
Sjön är proppfull med småfisk, vitfisk, plankton, alger och annat bös. Tipset är därför att dra ner känsligheten till under en bit under 30 % annars riskerar du ett ”svart” lod som gör det omöjligt att urskilja större fiskar. Detta är särskilt viktigt vid det pelagiska vertikalfisket.

I morgon tisdag ska jag själv ut på Sövdesjön men det blir inte så mycket bottennära fiske då eftersom jag ska fortsätta att utveckla och lära mig det pelagiska fisket.

Skitfiske på er!!

PS: Ta gärna upp någon matfisk men glöm inte bort att släppa tillbaks fisk om ni får mycket. Tänk på framtiden, helt enkelt, gott folk!

5 kommentarer:

 1. Tusen tack för alla dina tips till oss som inte gett upp hoppet att fånga en grann Gös från bruna lagunen //Crille

  SvaraRadera
 2. Ha ha, "bruna lagunen", den var ny! Men jag förstår vad du menar! :-)

  SvaraRadera
 3. Tjena Kalle! När ser man dig nästa gång i bruna lagunen? Körde ett gäddpass i dag från land men blev totalt bom. //crille

  SvaraRadera
 4. Tjena Kalle! När ser man dig nästa gång i bruna lagunen? Blev ett gäddpass från land i dag men blev totalt bom // crille

  SvaraRadera
 5. Tjena Crille. Jag vet inte när jag dyker upp där nästa gång, det hänger som alltid på hur det blåser.Vinden är ju en vertikalfiskares värsta mardröm... :-)

  SvaraRadera