fredag 31 maj 2013

Kvällspass i Helge Å.

Det blev några timmars fiske i solen igår kväll, drop-shot och feedermete stod på menyn och platsen var Helge å. Målet var dels björkna, id och färna, dels abborre. Med mig hade jag min kollega Magnus Hult och vi fick lite fisk, tyvärr bara en massa småborrar och ett gäng björknor mellan 100-400 gram. De stora höll sig undan. Kvällens samtalsämne handlade dock om en tappad fisk…


Magnus fick pillenapp på bottenmetet, mothugg görs och till en början tror han att det är ännu björkna men plötsligt ser vi att det faktiskt är en riktigt stor fisk, runt 3-5 kg!! Den är väldigt mörk, grymt bred över ryggen och grönaktig i tonen. Jag vänder mig om för att hämta håven då det overkliga händer, linan går av och fisken simmar iväg! Nej!! Magnus blir givetvis helt knäckt men den stora frågan är; vad var det egentligen för fisk? Det var helt klart ingen laxfisk. Den var allt för stor och grön för att vara en id, braxen, färna eller någon annan vitfisk. Den var allt för ”fyrkantig” för att vara en mal. Helt klart ingen gädda eller gös… Min gissning hamnar tillslut på att det var en gräskarp. Jag vet inte om dessa ens existerar i Helge Å men några andra alternativ ser jag inte och vi får nog aldrig veta vad det var. Oavsett, jäkligt synd att den slet sig för Magnus! Förra gången han och jag fiskade i Helge Å fick han en 5.8 kilos fisk. Denna gång tappade han en nästan lika stor. Så är fisket och det är väl just det som är tjusningen.

På söndag blir det pelagiskt vertikalfiske efter gös. Sjukt sporrad efter förra passet!  

1 kommentar:

  1. inte funderat på om det är en sutare? dem kan bli uppemot den vikt ni uppfattade, är grön i tonen och finns i helge å.

    SvaraRadera