tisdag 28 september 2010

Dag 1: perfekta förhållanden?

Lördag, första fiske dagen av två efter gös i underbara småland. Lite disigt med några lätta moln på himmeln men det är på väg att spricka upp. Solen tittar efter hand fram, allt starkare mellan molnen. Det är varmt både i vatten och i luften. Ekolodet visar 13,9 grader vid ytvattnet. Och trots att det är sent i september men trots allt drar sig lufttempen mot 20 grader. Vindstilla. För mig och min sambo innebär detta ”perfekta förhållande” Sådana här dagar så MÅSTE ju fisken bara nappa! 6 timmar senare vet vi hur det gick….

…trögare än trögt!!

Fisken var verkligen inte på hugget. Under hela dagen hade jag kanske två, tre gösnafs på vertikaljiggarna, en tappad cykelpump (gädda) på trolling samt ett dunderhugg a la monstergädda på en grön relaxjigg. Det bet dock av linan efter endast några sekunders kamp. En beräknad risk man tar vid vertikalfiske då man oftast vill använda så tunna flourocarbontafsar som möjligt. Jiggarna blev bara tvättade.

Slutsats: Bra väder för oss människor innebär inte nödvändigtvis bra väder för fiskarna. Många följer diverse huggtabeller, vissa fiskar ”alltid” eller ”aldrig” i en viss typ av väder men jag hävdar bestämt att det inte finns några regler. Det kan vara småsaker som avgör om fisket är bra eller inte och det finns en oändlig massa kombinationer kring bara en timmes fiske. Det viktigt är att lära sig av de dåliga dagarna. Ungefär som kockar lär sig när de får klagomål på sin restaurang.

I morgon väntas väderomslag, kanske det nappar bättre då?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar