torsdag 4 augusti 2016

Betesboxens nya adress


Hej, kul att du hittade hit!

Här är tyvärr inte uppdaterat på ett tag, sedan början på augusti 2016 hittar du bloggen på Fiskefeber: https://www.fiskefeber.se/blogg/betesboxen/
Där kan du fortsätta följa mitt fiske. By the way, du vet väl att Betesboxen även finns på Instagram, Facebook och Youtube? Följ mig gärna där med.

Instagram, @betesboxen: https://www.instagram.com/betesboxen/ 

Facebook: www.facebook.se/betesboxen

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCQM-qjOAru2IGv3lya1cg7g


Ha det fint och skitfiske på dig! 

tisdag 12 juli 2016

Fet sommargös!

Idag trotsade jag vinden på 12 m/s och gav mig på ett pelagiskt göspass. Hade inga egentligen större förhoppningar då jag visste att det skulle bli sjukt svårfiskat. Givetvis fanns där gott om fina ekon. Typiskt, vart fan är de fina ekona när det är stiltje? Nåja, jag fick verkligen kämpa hårt med parkeringen bland gässen på vågorna men efter några timmars blött slit kliver det på två mindre gösar och hoppet stiger, de verkar i alla fall vara på hugget. Dessutom börjar vinden mot kvällen så sakta mojna. Vid 20-tiden ser jag ett fint eko ca 2 meter ovanför botten över 8 meters djup. Lite trixande med båten och tillslut hamnar jag rätt. Släpper, stannar jiggen och en sekund senare dunsar det på rejält i spöet. Ett brutalt hugg, en brutal kamp men tillslut ligger den i håven, en av de mest välmående gösar jag sett. Den vägde 5960 gram men var endast 81 cm lång. En riktigt fet och fin sommargös! Den högg på en 18 cm Fox Forktail i färgen Blue Ice, en färg som tyvärr inte längre finns i Fox Rages sortiment vilket är otroligt synd, den har verkligen seglat upp som en av mina favoritjiggar och detta var tredje gösen i år över 5 kilo på den färgen. Hur som helst, ibland lönar det sig att trotsa vinden....   torsdag 26 maj 2016

POD: En fiskares bekännelserFör några månader sen, i samband med bilresan hem från Sportfiskemässan i Sthlm, fick jag möjlighet att vara med om en längre ljudupptagning i min Duster. När Anton hivar fram sin utrustning är det bara att hänga på och det var en väldigt intressant upplevelse med starka kontraster. Å ena sidan så var ljudet sjukt kasst i bilen, asså verkligen jättekasst. Å andra sidan var sällskapet trevligt, asså verkligen jättetrevligt. Med mig i bilen hade jag nämligen ABU-fantomerna Anton Tsvetkov och Håkan Fransson. 

Så, om ni har något så när intresse av att veta vad man pratar om när man är snortrött och sliten, på väg hem i mörkret från tre dagars sportfiskemässa, samt har öron som kan överleva ett riktigt jobbigt ljud, tja, då tycker jag absolut ni ska lyssna på Antons pod. Pallar ni inte lyssna på just denna POD så finns där massor med andra sköna samtal att lyssna på. Örongodis för sportfiskare!! 

http://www.ryskenfishing.com/en-fiskares-beknnelser/2016/4/18/en-fiskares-beknnelser-avsnitt-34


    

söndag 8 maj 2016

30 timmars pass…

Om man bortser från ca 2 timmars bensträckare med grilltid på land så har jag nyss spenderat 30 timmar i båten. Jodå, det gungar rätt bra nu när man satt sig i soffan men det är det värt, det är fan alltid lika givande att få komma ut i naturen och på sjön. 

Tanken var att jag skulle kört lite ensamfiske men framåt lördagskvällen fick jag trevligt nog sällskap av vännen George Tone. Han hade med sig lantbröd, smaskigt kött och en engångsgrill. Sen gjorde han sin grej, det blev sjukt gott och vi sköljde ner med ett par kalla pilsners. Vi åt båda tills vi var riktig mätta, man sover ju bäst när man känner sig riktigt däst. 


Georges lilla fiskemaskin, fullsmetad med spön och beten. 


Det gick även bra att sova i Nextlinen, även om det var lite trångt upp mot axlarna och inte helt lätt att sträcka ut armarna så lyckades jag somna utan problem. Fördelen med att sova på durken och inte uppe på kastdäcket var att jag slapp den kalla kvällsbrisen, det var helt vindstilla på nere på durken och det var inte sista gången jag sov där.


På tal om naturen, framförallt söndagsmorgonen var en sån dag som läggs på minnet. Vi gick upp kl 4 och vi fick uppleva en magisk morgon gled bort mot våra hotspots. Bilderna är tagna med min Iphone, utan filter, vid 04:20, 05:20 och 06:10.  
Trist nog var inte fisket så bra, eller rättare sagt, det sög. Framförallt var det ont om ekon och jag misstänker att leken var i full gång (ca 14 grader i vattnet). Spinn efter abborre och gädda funkade inte heller, det var helt enkelt allmänt svårfiskat. Bäst fiske hade jag mellan 10-12 på lördagen och totalt skrapade jag ihop 8 utlekta gösar med en topp på 80 cm och fyra mindre gäddor (på spinn). 80:an:


söndag 24 april 2016

Eftermiddags 79:a

Idag tog jag sovmorgon. Det kändes helt ok, speciellt eftersom jag fick uppleva en riktigt magisk morgon under gårdagen, den kommer jag leva länge på. Kom inte ut på sjön förrän kl 11, träffade ganska omgående Kent (@rockabillylures) som kämpade på efter gädda. Fisket var trögt för honom och så blev det även för mig. Ont om ekon, otroligt skiftande väder och jag lyckades bara skjuta upp tre gösar, från ca 2 kilo och uppåt med en topp på 79 cm (vägdes ej).


79:an gav en otroligt hård kamp, trodde ärligt att den var större och jag var nästan lite besviken att den inte nådde över 80-strecket. Rejäla fighter-fiskar uppskattas dock alltid och efter att den fått säga hej till kameran fick den simma tillbaks och växa till sig.


När gösen stångar med huvudet och det ”knycker” så där gott i spöet då vet man att jiggen får stryk. Fox Fork Tail jiggen, 18 cm/ Blue Ice med en TWK-lures skalle var så där lagom, lätt sönderslafsad efter fighten.  


lördag 23 april 2016

FILM:7+ gös

När man ska jobba kan tidiga morgnar vara rätt dryga. När man ska fiska är de tvärtom lätta. Om man dessutom får uppleva en sån oerhört fin morgon som jag fick idag, ja då är det skitlätt. En magisk morgon, värt varenda minut. Livskvalitet!


Förutom de underbara morgontimmarna så var dagens höjdpunkt helt klart årsbästa gösen på nästan 7,2 kg. Den stod exakt mitt emellan ytan och botten över 9 meters djup och den tvekande inte en sekund utan högg stenhårt så fort den fick syn på min 18 cm Fox Fork Tail jigg i färgen Blue Ice.


Den handmålande skallen som gömmer sig i svalget kommer från TWK-Lures, en grymt fin skalle som finns i flera färger för att kunna matcha de vanligaste jiggfärgerna. Sök upp dom på nätet och beställ hem ett gäng, vettja!


Det blev totalt fyra gösar, de andra tre vägde mellan 2-3 kilo och den minsta av dom fick följa med hem till köket. Den ska stekas i rejäl klick smör ikväll.
  


Här är en liten video från dagens två höjdpunkter: 
den grymma morgonen och den fina gösen.  


söndag 10 april 2016

Kort rapport från Småland.


Hemma efter två dagars pelagiskt vertikalfiskande i Småland med Filip. Jag hade uselt fiske, blev bara 7 mindre gösar men Filip lyckades till slut tjata upp två fina fiskar, en 5:a och en 6:a. Även om mitt fiske var kasst så är det alltid ett nöje att komma ut i naturen och jag blir mer nöjd för vare gång för min Nextline 430. Det är i alla fall inte båtens fel att det inte nappar för mig.

  

tisdag 5 april 2016

After work pike fishing

Sommartid. Aaaahhh, äntligen får man chans att komma ut och blöta betena efter jobb. Har fiskat två kvällar i en privat damm, inget stort har kommit upp men huggen har varit brutala och smågäddorna har verkligen inte ratat det stora betet jag kört med (Fox Rage Pro Shad, 28 cm Firetiger). Några av dom fastnade även på rörlig bild…  


söndag 27 mars 2016

Film: Morgongädda på Hitcher

Hade egentligen inte tänkt fiska i påsk men trycket blev för stort och i morse blev det därför ett ”nödvändigt” 60 min (överlevnads)pass efter slemgurka. Det blev en liten gurka i den hårda vinden, missade en större följare men den tar jag nästa gång. Körde med Fox Rage Hitcher, ett ledat, grundgående crankbait, i färgen lemon tiger. Riktigt trevlig liten vobbler som slingrar sig fram, drar upp mycket virvlar och gör mycket ljud via dess rasselkulor. 


tisdag 22 mars 2016

Film från Sportfiskemässan.

I helgen som gick var det sportfiskemässa i Stockholm. Fjärde gången jag var på plats, mässan växer för varje år och det är verkligen en av höjdpunkterna på året. I år stod jag i Nextline Marines monter, visade upp min Nextline 430 och hjälpte till med försäljningen tillsammans med företagets ägare Filip Sjöstrand.

Det var jäkligt tufft att dra båten både upp och ner från Staffanstorp, trafikolyckor och diverse förseningar gjorde att jag sammanlagt var på resande fot ca 23 timmar (13 upp, 10 ner) och när jag la mig i sängen kl 03:40 på måndagsmorgon så var jag rätt jävla mör men det var det värt. Dels hade vi trevligt sällskap i bilarna av ABU-killarna Anton Tsvetkov och Håkan Fransson samt Kent Olsson (Rockabilly Lures), dels var det en mässa som överträffade våra förväntningar. Målet var att sälja 4 båtar men intresset för dessa prisvärda fiskemaskiner visade sig vara mycket större än så och vi sålde totalt 9 båtar! Galet kul!

Jag har klippt i ihop en liten film från mässan utifrån vårt perspektiv. Titta på den omgående, det kan ju vara så att YouTube plockar bort den då jag knappast har några rättigheter att använda vald musik….


söndag 14 februari 2016

Nya båten hämtad!

I lördags var jag och hämtade min nya fiskebåt hos Nextline Marine i Tingsryd. Här är båten, en Nextline 430 med Honda BF30, med halva kastdäcket utlagt (andra halvan ligger kvar i boxen till vänster). Golvbredden på 150 cm (188 med reling) och de smarta förvaringsmöjligheterna gör detta till en grym fiskemaskin. Det är helt enkelt mycket båt för pengarna!

I fören finns ett förvaringsutrymme för ankare mm. En liten trevlig detalj är hålet i bottnen på utrymmet. Där rinner vatten ut vilket förhindrar att du har ankarlinorna liggandes i en blöt pöl. Första gången jag ser detta på en båt, väldigt fiffigt!

Genom hela båten, längs båda sidorna, finns fördragna kabelkanaler vilket skapar flexibilitet och massor av möjligheter för t ex batteriplacering, ekolods placering, elmotor, mm. Genomtänkt är ordet!

Stolen, som jag haft ett halvår är grymt skön (både för rygg och röv) är monterad på en skena längs luckan vilket möjliggör lite variation när det gäller sittställning. Mina långa skånkor behöver variation och jag har här gott om vinklar och utrymme att sträcka ut dom på.

Under den andra luckan finns batteriet, kabeldosor, mm. Allt el dras till en fast monterad kopplingsplint som regleras av en huvudströmbrytare vilket gör att ekolod, motor, mm kontrolleras av samma enhet. Cigarrettuttaget är standard på båten och nu slipper jag dels vara orolig för att telefonen ska ladda ur, dels kan jag koppla in t ex en elektrisk kylbox, vilken lär komma till nytta när jag är ute på mina campingrundor.

Jag valde att köpa till ett rejält kastdäck. På bilden ligger 2 av 4 delar utlagt och den 4-delade lösningen är ett perfekt sätt att skapa lite olika ytor i båten. Jag är 200 cm lång och jag kan dessutom ligga raklång när alla 4 delar är utlagda vilket är fucking underbart, det kommer att bli många nätter under stjärnorna sovandes där!

Hondans växelreglage, ekoloden monterade på RAM fästena och stolen på skenan skapar en perfekt "arbetsmiljö" för både det pelagiska vertikalfisket och trollingfisket. Jag ska framöver montera på ett gäng spöhållare, i år ska jag gå tillbaks till gamla synder och köra några fler trollingpass efter gädda. Tänker även trolla lite öring längs den skånska sydkusten vilket jag länge velat göra.


Filip in action med att koppla på mina ekolod. Ett av de viktigaste köpargumenten för mig är service. Köper man en båt för dyra pengar så bör man kunna förvänta sig hög service. Filip levererar detta. Med råge! Han är mån om att ha nöjda, återkommande kunder och han anstränger sig verkligen för att det ska bli så. Det är i alla fall min uppfattning. Så, om ni är på G att köpa båt och liksom jag uppskattar hög service, åk till Tingsryd och hälsa på Filip på Nextline Marine! Fina båtar, fin service!

onsdag 3 februari 2016

Another one drives a Duster...För några år sen körde jag rejält fast med min Volvo V70 när jag skulle lägga i min båt. Sen den dagen har jag gått och funderat på att skaffa en fyrhjulsdriven bil, detta för att underlätta mitt fiske och framförallt rampandet av båt, det blir ju trots allt ca 20-talet isättningar per år. Med tiden sneglade jag mer och mer på en Dacia Duster och jag upptäckte att det, dels är otroligt mycket bil för pengarna, dels att de flesta Daciaägare var väldigt nöjda med sin bil och tillslut bestämde jag mig för Dustern skulle bli ett bra val. När sen Renault (som äger Dacia) öppnade upp dörren för ett samarbete med mig kändes mitt val självklart.Idag hade jag ett trevligt möte på Bilia Jägersro i Malmö med säljare Jonathan Hedlund och försäljningschef Patrik Thernström. Efter genomgång av samarbetet så avslutades mötet med att jag hämtade ut min snövita Dacia Duster Adventure. Första känslan är att jag valt helt rätt. Jag känner redan på mig att denna lilla SUV kommer att underlätta mitt fiske markant och jag är otroligt förväntansfull, 2016 blir ett roligt fiskeår!
tisdag 2 februari 2016

Sportfiskemässan 2016: Nextline Marin

Ja, gott folk, det närmar sig med stormsteg! 
Sportfiskemässan hägrar runt hörnet och man blir mer och mer taggad för varje dag som går.


Mitt fiske utvecklas ständigt på olika sätt. I år kommer jag att få praktisk utveckling då jag kommer att fiska från en ny båt, en Nextline 430 med en Honda BF30. Båten kommer främst användas vid det pelagiska vertikalfisket men även till spinnfiske efter gädda och abborre. Tidigare år har jag varit på Sportfiskemässans bloggtorg men i år kommer ni att finna mina korta 200 cm i Nextlines monter. Där kommer vi att visa upp både min båt samt dess storebror, en Nextline 460. Är ni nyfikna på båtarna så ska ni verkligen passa på att komma förbi och prata med oss!

Vill ni redan nu kika på Nextline Marins utbud så klicka på länken nedan:

torsdag 28 januari 2016

#throwbackthursday

Denna lilla lake valde för några år sen att suga i sig en mört ämnad för gädda. Alltid kul med oväntade överraskningar på isen. Tyvärr blev det bara ett ynka isfiskepass denna vinter.... Nu hoppas jag att vinden och värmen gör sitt jobb och snabbt fönar bort isen så att man kan börja båtfiska igen!  #tbt   #throwbackthursday

söndag 17 januari 2016

Hjort genom isen!


Idag var det äntligen tid för isfiske i södra Skåne! Efter några stop och lite letande hittade jag tillslut en sjö med is som bar, den var ca 8 cm tjock och jag satte ut spöna strax innan kl: 9. Betade med hel sill, fiskade med sex spön och njöt i det fantastiska vädret!


Kent, även känd som @rockabilly_lures på Instagram kom ut till mig strax innan lunch och vi snackade gädda, naturupplevelser och betesbyggande. (kolla upp Kents beten på Instagram, han är en grym betesbyggare!)Det nappade inget alls på hela dagen men en naturupplevelse fick vi! Plötsligt ser vi 6 stora hjortar komma över isen ca 100 meter från oss. Till våra stora förvåning ser vi hur den sista hjorten plötsligt går igenom isen! Vi tappade båda andan och det kändes som låååånga sekunder innan den tog sig upp för egen maskin. Otäckt och spännande på samma gång. Samtidigt påminns man hur farligt det kan vara med isfiske. Isen här i Skåne är förrädisk, kärnis saknas och jag uppmanar alla till att vara försiktiga!! Ge er inte ut ensamma, utan isdobbar eller någon form av flytklädsel på er!!!!

fredag 15 januari 2016

Betesboxen på Barnkanalen


I kväll kl: 18:31 svischar jag förbi i Pax Jordiska Äventyr på Barnkanalen.
Inspelningen skedde en varm vårdag i Limhamn och det var ett sant nöje att få agera sportfiskare. Framförallt i dom kläderna…Filmteamet (Anagram) och skådespelarna var grymt trevliga och mellan tagningarna passade jag på att trimma Arga Tantens kastteknik, prata C&R och visa henne ”gälgreppet”. En bra dag! :-)

måndag 4 januari 2016

Måttbräda till borrefisketJag har tidigare gjort en måttstock till båten som jag är väldigt nöjd med (se här: https://www.facebook.com/Betesboxen/photos/pb.472949189414085.-2207520000.1451942750./891740137534986/?type=3&theater ) 
Sen dess har jag tänkt att jag skulle göra en liknade variant till landfisket efter abborre. Framförallt till det rörliga och stående fisket i Malmö kanal. Jag har dock inte känt att jag hittat riktigt rätt material men härom dagen var jag på IKEA och ramlade över ett skrivbordsunderlägg på kontorsavdelningen. Materialet verkar kanon, mjukt men inte slappt och troligtvis är ytan tillräckligt blank för att klistermärket inte ska släppa (jag skrev troligtvis för jag har ännu inte testat den på fältet).Klistermärket kostade 119 kr på Sportfiskarnas webshop (en del av den summan förvaltas trevligt nog vidare inom olika miljö- och fiskevårdspojekt). Klistermärket är 140 cm, så det fick kapas och nej, tro nu inte att jag går runt och tror att jag ska få en abborre på 59 cm, jag klippte av klistermärket just där för att det passade bäst på layouten. :-) Skrivbordsunderlägget ”Pröjs” kostade 49 kr. Hakarna hade jag hemma. Tanken med haken är att den enkelt ska hängas på väskan eller i kläderna och på så vis inte vara i vägen när man kastar och förflyttar sig men ändå lätt att ta fram när det nappat.

söndag 3 januari 2016

Iskall vertikalrunda med Daniel


Idag hade jag sällskap i båten av trevlige Daniel Demeter (Walk the line & Jakt & Fiskemässan Bosjökloster). Vi hade planerat in denna dag ett tag men vi hade dock inte räknat med minusgrader och hård vind. Det var fruktansvärt kallt! 3 minus i kombination med en isande vind på ca 8-10 m/s gjorde fisket förbannat krävande och det gick knappt att fiska överhuvudtaget. Framförallt var det stört omöjligt att släppa på fisken då linan konstant frös fast i spöringarna. Ibland undrar man vad fan man håller på med...


Vi hittade typiskt nog ovanligt många fina ekon, de flesta stod dessutom högt mellan ca 2-4 meter under båten och det var verkligen förbannat synd att det var så blåsigt. Mindre vind och vi hade säkert haft ett kanonfiske. Vi lyckades ändå kämpa upp varsin matfisk till kvällsmaten, 60 och 66 cm sen tvingades vi ge upp. Dels var det alldeles för kallt, dels ville vi inte riskera livet på någon större individ, fiskens ögon fryser ju fort när det är så kallt vilket försvårar C&R. På det stora hela hade vi det ändå trevligt och det var verkligen en dag man inte glömmer i första taget. 
Brrr......

   

fredag 1 januari 2016

Årets första vertikalpass

Ett lugnt nyårsfirande med tjejen banade väg för årets första vertikalfiske. 
1:a januari innebär havsöringspremiär för många i Skåne men det fisket ligger längre fram för mig, i dag var det pelagiskt vertikalfiske på agendan. Dimmigt, vindstilla och ca fyra, fem grader i vattnet innebar praktiskt bra förhållande och det var lätt att både parkera och följa fisk. Att få dom att nappa var dock inte alls lika lätt. De var loja och försiktiga, de flesta huggen var snarare ”dunsar” än hugg och tålamodet prövades under hela dagen. De enda riktiga huggen kom från gäddorna som smackade på bäst dom kunde.

Tålamodet sätts på prov. Upp, titta och glid därifrån, det var dagens melodi.
Körde uteslutande med Fox Snax Forktail 18 cm i lite olika färger. Det var svårt att knäcka färgkoden för dagen men de ljusare färgerna funkade bäst, Hot Olive var en av dom. Det blev totalt 7 gösar och 5 gäddor runt 2-4 kg och alla släpptes tillbaks. 
Här kommer en liten filmsnutt från dagen.   

måndag 14 december 2015

Vertikalfiske, 3:de advent.


Blev lite pelagiskt vertikalfiske i söndags. Ca 5 grader i vattnet och 4 i luften. Inget stort kom upp, det blev bara fyra gösar runt 2-3 kilo och två mindre gäddor. Säsongen är dock inte över än, Skåne är milt och det blir säkert några pass till innan året är slut. Bäst funkade som vanligt Fox Rage 18 cm Forktail i färgen Firetiger, den har verkligen växt fram som min absoluta favoritjigg! Jag hittade gösarna på morgonen/förmiddagen men framåt eftermiddagen försvann de spårlöst och gäddorna tog över. Brukar var så i sjön, de två arterna har tydliga huggperioder och dessa går sällan hand i hand. Jag och några av fiskarna lyckades komma med på film, här kommer en ”tvåminutare” från fisket… 


https://youtu.be/Nbt4NUFeZRMsöndag 22 november 2015

Gästföreläsare på Fiskeprofilen, Norrvångsskolan


På Norrevångsskolan i sportfiskeeldoradot Mörrum erbjuds högstadieeleverna välja en fördjupning, en profil som man lägger några lektioner i veckan på. Fördjupningarna (det finns olika profiler att välja mellan) är en viktig del i lärprocessen, de bidrar till att utveckla fler förmågor och färdigheter samt ökar elevernas lust och motivation. 

Inför läsåret 2015-16 har skolan dragit igång en Fiskeprofil. Detta med stöd från kommunen, ABU, Kronolaxfisket, Sportfiskarna, Kvinnor Fiskar Vackrare, Fiskegymnasiet i Forshaga samt flertalet sportfiskeklubbar i närområdet. Målet med Fiskeprofilen är att eleverna ska få en bra grund gällande teoretisk och praktisk kunskap inom sportfiske, fiskemetoder och vattenvård. Teorilektioner varvas med fiske, utflykter, studiebesök, gästlärare, mm och när jag fick frågan av Anders Olsson, lärare och en av eldsjälarna inom Fiskeprofilen, om att komma och prata fiske så tackade jag självklart ja.


 Ett av målen med Fiskeprofilen är att ge eleverna en bred bild över vilka fiskemetoder som finns och jag var därför inbjuden för att berätta om hur man vertikalfiskar. Jag gick igenom de klassiska ”vad-hur-när-var” kring metoden och eleverna fick klämma och känna på utrustning, beten, mm. Det blev en hel del nyfikna frågor och vi berörde även andra ämnen som jerk- och spinnfiske. Inte så konstigt, förutom det fantastiska flugfiskevattnet Mörrumsån så har ju eleverna även ett av Sveriges bästa gäddvatten (skärgården) ”runt hörnet”. Det var riktigt kul att prata med eleverna och förhoppningsvis träffar jag eleverna till våren igen, då får de hänga med ut i båten och testa på vertikalfisket i praktiken.  Att fånga upp 13-15 åringars fiskeintresse bidrar till mycket, både på kort och på lång sikt. Dels säkerställer man ett visst inflöde bland sportfiskarna i regionen. Dels ger det regionen möjlighet att växa ytterligare genom sportfisket och fisketurismen.  
Svenskt sportfiske idag är, tråkigt nog, ytterst mansdominerat. Norrevångsskolans fiskeprofil bidrar även till att tjejer ges chansen att utvecklas, framför allt genom samarbetet med Kvinnor Fiskar Vackrare, vilket även det är helt fantastiskt. Precis som att man måste tänka på återväxten i en sjö måste man ju även tänka på återväxten inom sportfisket, allt ungdomsarbete är därför otroligt viktigt. Jag tycker personligen att det är ett fantastiskt bra initiativ med Fiskeprofilen, tänker framförallt, varför fanns inte det på min tid när jag gick i högstadiet? Gissa tre gånger vad jag valt då…