söndag 2 februari 2014

Betesboxen intervjuar Daniel 'Walk The Line' Demeter

Betesbox? Vad tänker du på när du hör ordet betesbox? Minns du kanske din första betesbox? Alla fiskare har en, vissa har flera och några har massor av dem. Jag har själv ett 10-tal som jag använder regelbudet och jag gillar att sortera, fixa och pilla med dem. Jag gillar även att titta i andras betesboxar. Att diskutera drag, beten, prylar och tänk är alltid kul! Men hur har andra det? Dom som kan fiska? Det finns flertalet duktiga sportfiskare som jag följer och inspireras av och jag har ofta undrat, hur ser deras betesboxar ut? Eftersom jag är rätt dålig på att gissa så kom jag fram till att det är bättre att jag frågar dem. Trevligt nog så svarade flertalet av dem och deras svar kommer jag regelbundet, fram tills Sportfiskemässan i mars, att presentera här på Betesboxen i intervjuserien ”Betesboxen Intervjuar”.

Tredje man till rakning i intervjuserien är Daniel Demeter som driver den rejäla och informativa bloggen Walk The Line. Jag har fiskat med Daniel ett par gånger och jag imponeras över hans målmedvetenhet, hans sinne för detaljer och hans kunskapshunger. Känner inte många som är så vetgiriga och nyfikna som Daniel. Detta i kombination med talang gör att han når framgångar som jag bara drömmer om. Han har t.ex. bara fiskat karp seriöst i 3 år men har redan fått 9 st. över 15 kg och 3 st. över 20 kg! Mycket imponerande! Jag har själv kollat i Daniels betesboxar och även här imponeras jag! Killen har stenkoll! Klart som korvspad att jag ville veta mer om hur han resonerar.

FAKTA
NAMN: Daniel Demeter                       
BOR: Staffanstorp
YRKE: Kvalitetsingenjör
FISKAT SEN: 1979
SPONSOR/TEAM: Tester hos SplashBaits

Daniel Demeter med en vacker pjäs på 33 lbs/15 kg.

 Minns du när du fiskade för 1:a gången?
-       Det var med min far och farbror i Tunbyholmssjön när jag var 4 år gammal, vi metade med rödvita bullflöten och brödkulor. Jag minns inte hur det gick med fisket men jag minns att jag låg över relingen på den skrangliga roddbåten och spanade ner i vattnet för att försöka se de ålar som min farbror berättade skulle finnas i sjön.

Vilket var Nappet med stor N som gjorde att du visste att du var fast i fisket?
-       Jag tror inte det var något specifikt napp som gjorde att jag blev fast, det var hela grejen som jag fastnade för, naturen, vattnet, jakten, egentiden med min far och spänningen i att lyckas överlista fisken.

Ungefär när förstod du att sportfisket skulle bli en viktigare del av livet än du trodde?
-       Det var i samma veva som jag började blogga om mitt fiske. Jag tog väl ett undermedvetet beslut där att göra fisket seriöst och göra dedikerad plats för det i mitt liv.

Ditt allra bästa fiskeminne?
-       Svår fråga, många fina minnen. Om jag skall välja ett får det bli när jag landade två karpar på 21 respektive 24 kilo inom loppet av en timme nere i Frankrike. Jag hann inte landa på jorden efter den första karpen innan den andra drog iväg på samma spö. Adrenalinpåslaget var övernaturligt och efteråt uppförde jag mig som en fnittrig tonårstjej. Helt underbar upplevelse!

Vad har du för anknytning och relation till sportfisket idag?
-       Sportfisket är idag en naturlig del av mitt liv och jag hoppas på att mina barn tar upp mitt intresse när de blir stora nog att följa med ut. Min dotter som fyller tre till sommaren är redan väldigt förtjust i alla mina fiskeprylar så det verkar lovande.

Inom sportfisket, vad är du stoltast över?
-       Om det gäller mitt personliga engagemang så får det bli min blogg i så fall, det har gått in många timmar i den och nu ligger jag på en bra nivå med besökare vilket är väldigt kul. Om det gäller sportfisket generellt så är jag mycket stolt över vad föreningar som Sportfiskarna och Svenska Karpklubben gör för fisket i Sverige.

Hur ofta fiskar du?
-       Rent för sällan! Jag har bildat familj de senaste åren och har nu två juniorer hemma så det påverkar så klart mitt fiske negativt. Lyckligtvis har jag en relativt förstående fru så jag får möjlighet att komma ut på i alla fall ett par pass i månaden.

Vilken art fiskar du helst?
-       De senaste åren är det karpen som står högst på menyn när det gäller fiske. Sen kommer gäddan och gösen på en stark andraplats, speciellt nu när jag introducerats i vertikalfiskets värld.

Någon favoritfiskemetod?
-       Mete är och har alltid varit den metod som jag trivs bäst med, tror den speglar min personlighet bra, lugnt och skönt, mycket trix och fix.

Minns du din första betesbox/fiskeväska? Beskriv den gärna.
-       Min far hade en neongrön betesbox när jag var liten och den var the shit! Jag minns hur jag önskade att jag hade en likadan, jag bar alltid den när vi skulle ut och fiska. Tror jag var runt åtta år så fick jag den neongröna betesboxen av min far, det var stort!

Daniels första betesbox!

Har du någon särskild ordning i dina betesboxar idag? Beskriv gärna hur du sorterar.
-       Ordnar boxarna efter fisketyp; boxar med beten för trolling efter gädda, boxar med jerkbaits, boxar med gäddmeteprylar, boxar med vertikaljiggar osv. Sen har jag ett par boxar med generella prylar som krokar, beteslås osv som får hänga med på de flesta fisken.

Om någon annan tittade i dina betesboxar, hur tror du att de skulle beskriva dem?
-       Jag tycker inte själv att de är speciellt välordnade men folk som tittar i dem, bland annat du, kommenterar och säger att det är väldigt välordnat och snyggt.

Vilket märke på boxarna kör du med? Något favoritmärke?
-       Plano 3700 för det mesta prylarna, 3730 till jerkbetena, bra format och bra kvalité på deras boxar. Till karpmetet en specialbox då det krävs lite mer, lite mer modultänk i den boxen.

Packar du nya ihop boxarna inför varje fisketur eller har du alltid ”färdigpackat”?
-       Då jag delat upp alla mina boxar i fisketyp så blir det sällan att jag packar några boxar utan tar bara de som passar in för dagens fiske sen är det klart.

När det gäller innehållet i betesboxen, vad anser du vara viktigast, kvalitet eller kvantitet? Motivera gärna.
-       Jag kör kvalitet i kvantitet… Anser att kvalitet skall premieras, även om det kostar mer. Skit skall inte köpas, även om det är billigt. När man väl står där med drömfisken så vill jag inte förlora den på grund av att jag varit snål eller dum och köpt prylar som inte håller måttet. ”The bitterness of poor quality remains long after the sweetness of low price is forgotten”.

Daniel har ordning och reda i sina boxar!

Har du ”bredd” på betena i boxarna och är redo för olika fiskemetoder eller är det bara beten som matchar fiskemetoden för dagen som du tar med dig ut?
-       De senaste åren så har mitt val av vad jag tar med mig blivit snävare och snävare, numera tar jag bara med mig det som jag tänkt fiska med för dagen. Förr släpade jag med mig mer eller mindre allt jag hade för att vara säker på fångst, funkade inte det ena testade jag det andra. Antar att det till slut blev för mycket att släpa på så det blev en naturlig utveckling att specialisera metoden för dagen. En annan del i utvecklingen är även att förr var det viktigt att få fisk till varje pris, idag kan jag ta ett blankpass och ändå vara nöjd.

Finns det något drag/bete i din box som du tror extra mycket på, som du litar på och som du alltid har med dig?
-       Eftersom jag bara tar med mig de prylar som behövs för dagens planerade fiske så finns det inget sådant drag/bete som alltid följer med men i varje box finns det självklart givna favoriter.

Vad skulle du vilja fiska som du ännu inte fiskat?
-       Mal i Sverige hade varit kul att fiska efter, dock är den ju skyddad men förhoppningsvis så blir stammen så pass stark i framtiden att förbudet lyfts.

Någon särskild art eller target fish som gäckar dig?
-       Karpen och gösen gäckade mig länge men nu har jag fått min beskärda del av båda. Det skulle i så fall vara en 10+ gädda som jag trots hundratals om inte tusentals landade gäddor inte lyckats lura upp.

Hur ska du göra för att fånga den fisken?
-       Jag har inte riktat mitt fiske efter de stora gäddorna, även om jag fiskat vatten där det går stor gädda. Jag har faktiskt startat en halvseriös satsning just nu på stor gädda så jag hoppas att det skall ge resultat.

Vilket konstgjort bete tar du med till en öde ö? Varför det?
-       Jag har en liten ledad vobbler, Ugly Duckling, som jag fick en gång i tiden då jag hjälpte en betesbutik med deras websida. Den är överjävlig, har aldrig varit i vattnet utan att plocka fisk, även när allt annat går bet.

Hur tror du att framtidens drag och beten kommer att se ut?
-       Ugha, ingen aning faktiskt men en sak är säker at jag kommer fylla mina betesboxar med dem!

Vilket råd skulle vilja ge till nästa generations fiskare?
-       Ha kul, det är upplevelsen som räknas, inte storleken på fisken!

Övrigt, något du vill berätta om betesboxar som jag inte frågat om?
-       Mest en förundran över alla skitiga och rostiga boxar man ser där ute. Folk borde ta bättre hand om sina prylar, är ganska enkelt att sätta upp boxarna med öppet lock för tork när man kommer hem, då slipper man rosten.

Tack för dina svar, Daniel.
Jag rekommenderar er alla att följa Daniel och hans fiske på hans blogg: http://walktheline.boplatsen.se

I slutet av nästa vecka fortsätter vi intervjuserien med gäddexperten Fredrik Renz.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar