onsdag 31 juli 2013

Hundkoppel

Minns inte om jag tipsat om hundkoppel innan men jag vill ändå slå ett slag för denna enkla lilla grej som har minst två vettiga användningsområden.

Ett av sportfiskarnas gissel i båtar är tunga, långa, blöta ankarlinor. Dels tar de plats och dels är de allt som oftast mögliga, skitiga och inte särskilt roliga att ha att göra med. Fördelarna med att använda ett hundkoppel är därför många. Du blir av med linan i båten då den snurras in i kopplets dosa, du kan variera längden på linan när du ankrar upp med hjälp av låsfunktionen på dosan och linan torkar förvånansvärt fort i dosan när du tagit upp den. Du slipper helt enkelt en jäkla massa klydd med linor. Själva dosan fäster jag på lite olika sätt. Vid svag vind så räcker det med att jag delar på en av mina spöhållare och fäster den där. När det blåser lite mer kopplar jag på den i en större karbinhake i fören.


7 meters hundkoppel och 4 kg ankare, en kombination som fungerar bra för mig.

Hundkopplet kan med fördel även användas vid isättning av båt från trailer då du har större kontroll på linan och kan hålla den sträckt hela tiden, både när du släpper ut båten och när du tar in den. 

Foto taget hemma på tomten men ni som har båt förstår säkert vad jag menar.

1 kommentar:

  1. Tjenare!

    Vill tacka för massa bra användbara tips! Har kopierat din båtombyggnation och hundkoppelteori. Delar din inställning om att det inte behöver kosta skjortan att ha ett fungerande effektivt trevligt fiske.

    Ha det bra!

    Mvh Markus, Västerbotten svea rike!

    SvaraRadera