onsdag 3 oktober 2012

Äntligen rekordhöjning!

.
Nytt pers: 4.8 kg!
(ber om ursäkt för skärpan, inte så lätt med självutlösare)

Idag var jag på Sövdesjön och vertikalfiskade. Som vanligt var det mest gäddor och smågösar som nappade men vid 15-tiden kom dagens höjdpunkt. Jag fiskade över en sandbank på ca 6 meter, jiggen gled sakta fram över botten när plötsligt en större fisk glider in på lodet, ca 2 meter ovanför botten. Jag sänker backväxeln ett snäpp och i motvinden lyckas jag få båten att ligga helt still ovanför "skuggan". Vanligtvis, vid pelagiskt fiske, brukar man ju släppa ner jiggen ovanifrån men nu hade jag redan min jigg rakt under fisken. Inget annat val, än att sakta veva upp jiggen mot fisken. Jag tog det lugnt och metodiskt, ville inte skrämma den och plötsligt, till min stora förvåning, ser jag hur gösen blixtsnabbt vänder rakt neråt och med full kraft suger den i sig min jigg! Tjong i medaljongen, hugget är kraftfullt!! En stund senare, efter en problemfri drillning, ligger hon i båten och ett nytt personligt rekord är ett faktum. 4. 805 kg! En kort film och några snabba bilder sen får hon simma tillbaks. Visst talas det om att gösen har "ögon i nacken", även om jag tidigare inte fått uppleva det själv men idag fick jag beviset, den jagar inte bara uppåt utan även neråt.

Totalt fick jag 16 gösar, dock bara smått, endast 4 st över 1,5 kg samt några gäddor och abborrar. Största gäddan vägde ca 4 kg. Sammanfattningsvis en mycket trevlig dag på sjön med ett nytt personligt gös rekord som grädden på moset!   

Gädda, 4 kg

2 kilos gös.

Fox Warrior Sunfish, 9 cm - totalt outstanding idag!


4 kommentarer:

 1. Får gratulera!
  Kör själv lite vertikalt i sjön och blev grymt taggad att se att det finns den kalibern på dem.
  Syns på sjön,
  Mvh
  Stefan
  SG Pesca

  SvaraRadera
 2. Coolt! jag har farsan har fiskat där i 10 år men bara fått någon gös en gång. Så vi gav upp mer eller mindre och gav oss på vombsjön istället och köpte oss en utombordare på 2,5 häst. Vi använde oss av elmotor förr men batteriet höll inte så länge så man tröttnade, antagligen så måste man ha batteriet fullladdat hela tiden vilket vi har varit dåliga med.

  När vi väl provade fiska efter gös har vi kört med stora ryck i spöna upp och ner och vad jag har sett så är det inte alls så man ska fiska :)

  Är det möjligt att fiska pelagiskt med en motor man måste vända om för att backa ens?

  SvaraRadera
 3. Stefan, mig veterligen så har där tagit gös uppåt 8 kilo i sjön så visst finns de där. Fisket har dessutom blivit mycket bättre sen yrkesfisket upphörde. Jag får gös varje gång nuförtiden och jag har sett STORA ekon på lodet. Bara ta dom!
  :-)

  John, pelagiskt fiske är mycket svårt i sjön. Jag har gett upp den metoden. Det fullkomligt kryllar av fisk i sjön och det är svårt att "prickskjuta" på en specifik individ. Upplever att det traditionella vertikalfisket funkar bäst. El- eller bensinmotor spelar ingen roll, bara jiggen rör sig sakta, mycket sakta framåt, längs botten (som ska vara hård). Många hugg kommer när jiggen i princip står still. Pilligt men jäkligt kul när det hugger.
  :-)

  SvaraRadera
 4. Tack för tipsen Kalle!

  Nu börjar man få suget tillbaka att prova sövdesjön igen efter alla dessa år utan någon vettig fångst. Jag har lite Gulp Alive Crazy legs som ligger i någon sörja som jag aldrig har provat men som ska vara bra till Gös vad jag har läst.

  Vet du när yrkesfiskarna slutade fiska i sjön? kan tänka mig att det gör rätt mycket...

  Mvh
  John

  SvaraRadera