måndag 28 februari 2011

4 timmar, 2 gäddor.

Spenderade några timmar under söndagen med Chrisse på Sövdesjön. Vinden var (som vanligt) kall från öst och det var relativt svårfiskat. Vi såg ett par tre gubbar som trotsade vinden och placerade sig ute på grunden men utan skydd för den kalla blåsen så de gav upp efter några timmar. Vi höll värmen på läsidan, resultatet blev därför inte oväntat endast varsin gädda och det var verkligen inga storlekar att tala om. Toppen låg på 3750, så går det när man gör det bekvämt för sig själv.
Vi hade dock även en handfull spottningar och dagens diskussioner handlade mest om linans fäste på vippan. Linan ska sitta hårt nog för att mörten inte ska kunna lösa ut men löst nog så att gäddan/gösen inte känner motstånd vid hugg. Balansen blir extra svår när man fiskar med rejäla gäddmörtar och en del av spottningarna igår kan mycket väl ha berott på denna detalj. I mitt ena fall berodde det även på att flätlinan sugit åt sig vatten och fryst fast i vippan. Jag kommer att fortsätta experimentera kring denna lilla men ack så viktiga detalj bl. a har jag lite idéer med att testa som innefattar spännband och öronproppar.
Isen är hård, fin och över 20 cm och även om jag längtar sjukt mycket efter båtfisket så blir säkert något pass till innan våren kommer. Klassiskt annars var ju att det nappade som bäst när vi skulle bryta upp, det slår ju aldrig fel. Nästa gång ska jag inte ha någon sluttid…

4 kommentarer:

 1. Hej
  Jag gillar att läsa din blogg. Tycker det är väldigt roligt att pimpla och har fått många bra tips av att läsa här. Dock vet jag inte om jag missförstått något, men fiskar du med levande mört? Det får man inte göra. Tester har också visat att det inte är någon skillnad på att fiska med levande eller död betesfisk, så då är det väl onödigt att plåga djuret.

  Klippte detta från fiskesnack:
  Djurskyddsmyndigheten har fått förfrågan om vilka regler som gäller vid försäljning och hållande av betesfisk. Till betesfisk räknas bland annat fisk som infångas och hålls för att användas vid hobbyfiske som till exempel isfiske på vintern eller abborrmete på sommaren.
  Vetenskapliga studier visar att fiskar känner smärta och Djurskyddsmyndigheten anser att endast död fisk får sättas på kroken som agn. Att använda levande betesfisk som agn är inte förenligt med djurskyddslagen. Denna form av användning kan också anses som djurplågeri enligt 16 kap. 13 § brottsbalken. Frågan om någon har gjort sig skyldig till djurplågeri prövas av allmän domstol.

  Men som sagt, jag gillar verkligen din blogg. Tycker bara så synd om de små mörtarna (om jag nu inte missförstått något - du kanske inte alls fiskar med dem levande).

  Mvh Storfiskarn

  SvaraRadera
 2. hallo glidarn!!
  men 3750gr e inte så illa fiskat...men verkade dock kallt!!
  Apropå ditt fiksefänge i Thailand...så har man ju öringfiske på sitt CV.... på 4300möh ;-)
  Deosai Plains Pakistan, World's Highest Plateau
  http://www.youtube.com/watch?v=Xa6ZyzyQYT0
  bron på 6min50sek var en upplevelse att köra över...man fick själv lägga bräderna rätt!! i den "ån" fiskade jag med!!
  gött mos!!

  Varmare än Sövde ;-) när jag var där!!

  mvh
  Brågarpsfiskarn

  SvaraRadera
 3. Hej "Storfiskarn",


  Oj! Det var inte bra! Mig veterligen så var den lagen ändrad! Jag antog det även då de flesta butiker återigen börjat sälja levande betesfisk. Jag ska jag självklart kolla upp vad som gäller, vill ju verkligen inte gör fel för mig och död betesfisk funkar ju, precis som du säger lika bra. När det gäller gösen, t o m nästan bättre! Tack för tipset/varningen!

  Kalle

  SvaraRadera
 4. Hej Brågarpsfiskarn, coolt med öring på sådan höjder!! De öringar jag jagar simmar mest omkring i våra grunda kustvikar. Det är viss skillnad! :-)

  SvaraRadera