lördag 13 november 2010

Jiggfiske med flyt.

Ett fiske som har slagit igenom i år är det s.k. drop-shot fisket vilket är en typ av jiggfiske med huvudlösa jiggkroppar där tyngden är placerad på linan. Det hela går ut på att man själv gör betet levande med små knyckar under den extremt långsamma in vevningen. Så här ser det under vattnet:

http://www.youtube.com/watch?v=VSRyFL0KZQ8&feature=player_embedded

Jag och mina "It’s-Magnum-Time-vänner" har i mer än tio år fiskat efter abborre på ett snarlikt sätt.
Vi har helt enkelt använt oss av flytande jiggskallar vilket gör att jiggen sakta, sakta stiger uppåt när man håller linan still. Metoden går alltså ut på att kasta ut, låta tyngden nå botten, några sekunders paus, veva in, hålla spöet still tills tyngden når botten igen, paus och så upprepa. Ofta kommer huggen när man slutat veva och pausar när jiggen stiger. Tyngdens vikt är mellan 15-25 gram beroende på djup. Mellan tyngd och bete sitter en ca 50 cm lång flourocarbontafs. Jiggen är en vanlig tailjigg och som sagt, med flythuvud i stället för ett tungt vanligt jigghuvud.

Dagens korta fiskepass resulterade i 6 fina matabborrar, 2 cykelpumpsgäddor och en Biltemavobbler. Den högg på en liten Rapala orginal men återutsattes efter försiktigt avkrokning...

Nu vet jag inte riktigt vad som händer framöver, förhoppningsvis kommer fiskerapport från Thailand och därefter Skräbeån.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar