fredag 8 oktober 2010

Gösen hugger, förr eller senare…

Ofta ligger man och fiskar ”över” fisk, d v s ekolodet indikerar aktiviteter och individer på skärmen. Ofta fiskar man över dessa utan framgång. Och man får man gråa hår, inget funkar och man hajar inte varför det inte nappar. Hur svårt kan det vara? Ofta fiskar man gös på detta vis. Gösen är en mycket lynnig fisk som har tydliga, korta och intensiva huggperioder. Att lämna en plats där man väl hittat fisk kan vara förödande. Plötsligt kan det hugga ”på allt” och det gäller att stanna kvar – trägen vinner! Bilderna bredvid är två exempel på hur det på kort tid kan gå från totalt dött fiske, till explosiva hugg, till dött igen.

Östersjön, Småland. Sommar, trolling, perfekta förhållande, mycket fisk på lodet. Flera timmars kämpande utan framgång och man är nära att ge upp. Plötsligt, under ca en timmes tid hugger det på allt! Vi drar gös i parti och minut, allt från mindre individer till fina bitar i 4-kilos klassen. Ett underbart fiske, kort men intensivt, en timme jag aldrig kommer att glömma! 


Sövdesjön, Skåne. Tidig sommar, vertikal jigging, blåsigt, fuktigt och ”göshimmel”. Fisk på lodet, svårflörtat och svårfiskat i vinden. Plötsligt vänder det och inom loppet av 20 minuter drar vi ett gäng fina gösar. Sen händer inget på hela dagen, trots fisk på lodet. Återigen ett härligt minne. 


Summa kardemumma – hittar man gös så ska man stanna kvar, kämpa på och vänta in huggperioden. Den kommer förr eller senare!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar